onsdag 18 april 2012

Slaveri och bomullsskjortor

Slaveri som idé

Vad är en slav?

Reducerandet av en människa till en vara, en ägodel, helt utan rättigheter.

Tidiga epokers slaveri

Inget nytt, kanske funnits jämt, svårt att säga hur det såg ut i förhistorisk tid. Under historisk tid, så långt bak i tiden vi vet, har det alltid existerat slaveri. Då, under antiken och fram till medeltidens slut framförallt krigsfångar som blev slavar. Följaktligen slavar av alla folk och ”raser”. Kristendomen fördömde slaveri, men detta påverkade sällan förhållandena. Slaveri var för lönsamt för att helt ge upp…

Slavar i den Nya Världen

Europa invaderar och tar kontroll över Amerika. Gruvor gav guld och silver, plantager ger socker, bomull och tobak.

Indianerna visade sig vara dåliga slavar. De saknade motståndskraft mot europeiska sjukdomar, och dog som flugor. Detta var inte bra för gruv- och plantageägarna. Man behövde tåligare slavar. Dessa hämtade man från Afrika.

Den afrikanska slavhandeln

Ofta inhemska slavjägare, ibland från Nordafrika. Kungar (afrikanska) bytte slavar mot europeiska vapen och lyxvaror. Detta gjorde att de kunde invadera grannriken och få mer människor att sälja. Slavjägarna hämtade gärna folk inifrån landet, och tog dem sedan längs med speciella karavanleder, antingen till kusterna där de europeiska slavhandlarna upprättat sina handelsstationer, eller norrut, genom Sahara, till de enorma arabiska slavmarknaderna i Nordafrika eller i Mellanöstern. Här bör påpekas att slaveri med andra ord förekom även i den muslimska världen, alltså var det inte en uteslutande kristen företeelse. Även den arabiska slavhandeln en paradox, då islam, precis som kristendomen, starkt fördömer slaveri, och menar att alla människor är lika inför gud. Skillnaden mellan det arabiska och den europeiska slaveriet skulle dock kunna vara att den europeiska legitimeringen av slaveriet, rasismen, inte var lika påtaglig i muslimska områden. Häri påminde den arabiska slavhandelns inställning mer om den som dominerade i Europa under antiken. Man struntade helt enkelt i eventuella moraliska eller religiösa bud, och man försökte inte reducera slavar till halvmänniskor för att göra handeln mer okej..

Slavkaravan. Notera de inhemska slavjägarna.

De europeiska slavstationerna låg som sagt längs de västafrikanska kusterna, längs med guld- och slavkusten. Från början var de bara enkla hamnar eller skyddade vikar, med kanske ett enkelt skjul som centrum för affärerna. Men ofta växte dessa stationer, allteftersom handeln ökade, ökade och ökade…I vissa fall växte de till regelrätta fort, med kapacitet att hålla hundratals, kanske tusentals slavar, i väntan på nya slavhandlare och deras skepp. Missförhållandena på slavforten fruktansvärda, många dog av svält, sjukdomar eller blev dödade. Forten drevs av olika europeiska kolonialstater, och var som en mellanhållplats, en transitcentral för vidare skeppning mot Amerika. De flesta som lämnade forten såg aldrig mer Afrika…

Slavfort i Ghana. Ur funktion.

Slavskeppen

Slaveri extremt lönsamt, räcker med att runt 10% överlever så går resan med vinst. Därmed var ”varorna” packade som sillar. Ofta fick slavarna ligga ned, kedjade, hela resan, med allt vad det innebar i fråga om sanitära förhållanden. De som dog vräktes över bord, vilket enligt legenden fortfarande påverkar hajtätheten kring den gamla slavskeppsrutten… Det förekom att slavar begick kollektivt självmord och hoppade överbord och sjönk på grund av sina kedjor.


Livet på plantagerna

De som överlevde såldes oftast direkt på någon slavmarknad. Oftast brännmärktes de med sin nye ägares märke, så att man lätt skulle kunna se vilken slav som tillhörde vem. Antingen skickades de sedan till gruvor, eller, vilket var vanligare, till ett plantage. Arbetet var fruktansvärt hårt, och möjligheterna att rymma reducerades av de beridna, beväpnade tillsyningsmännen som ständigt vakade över slavarna. Om man inte jobbade tillräckligt hårt blev man piskad, om man då slog tillbaka, eller försökte fly, blev man stympad eller dödad.

Identitet, kultur, nationalitet etc: BORT! Ni är slavar nu. Bye bye Kunta Kinte, welcome Bob Joe, typ…

Dock, lite Afrika lyckades överleva grymheterna i Amerika. Musik, talande trummor och religion var ofta det sista arvet som fanns kvar från slavarnas hemländer, och dessa dog sällan ut. Utom religionen i viss mån, då man framförallt i USA såg till att slavarna kristnades, med hugg och slag. Slavuppror ytterst sällsynt, även om det har hänt.

Triangelhandeln

Slavar från Afrika-Plantager i amerika- bomull till England-tyger till Afrika mot nya slavar etc…

Reaktioner mot slaveriet

Många motståndare, oftast av rent moraliska anledningar.

Många kristna grupper arbetade för att förbjuda slaveriet.

Storbritannien förbjuder slaveri i början av 1800-talet, och brittiska flottan jagar slavskepp. Blev en slavhandlare påkommen var det inte ovanligt att ”lasten” dumpades, för att undvika att klassas som slavskepp.

I USA slaveriet fortfarande lagligt och blomstrande, främst i de sydliga delstaterna, där bomullsplantagerna hölls igång av slavarbete. Det amerikanska inbördeskriget bröt ut bland annat på grund av slavfrågan. Bland annat! Efter kriget förbjöds slaveri i hela USA. Rasismen lever dock kvar. Slaveriet lämnade djupa sår...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar