lördag 18 februari 2012

Gustav Wasas söner, en lektion i syskonkärlek

Först ut efter Gustav var hans son Erik (XIV)

Ville kontrollera östersjöhandeln.

Reformationen hade splittrat Tyska orden.

År 1561 erövrade Erik Tallin. Polen blev fienden. Erik såg Ryssland som vänner.

Hans bror Johan (hertigen av Finland) ville hindra Rysslands strävanden västerut och såg Polen som vän…

Brödernas relation blev sämre när Johan ville gifta sig med den polska regentsystern, Katarina Jagellonica.

Erik godkände inte äktenskapet, men Johan gifte sig i alla fall. Resultat: Johan och Katarina fängslas i fyra år på Gripsholms slott i Mariefred.

Erik grymt paranoid och troligen sinnessjuk på riktigt. Han ville begränsa adelns makt, och var mycket aggressiv mot dem. Dräpte själv en samling adelsherrar i Uppsala (de så kallade Sturemorden). Då han gifte sig med en ofrälse (Karin Månsdotter) blev detta för mycket för den svenska adeln.

Erik avsattes och brodern Johan befrias och sätts på tronen (Johan III). Erik hölls inspärrad i olika slott under 8 år, men dog sedan hastigt. Ärtsoppa!

Relationerna med Ryssland blev sämre:

Brev från Tsar Ivan IV (”Den Förskräcklige”) till Johan, där han skriver att han inte annat kan än…

”…vara häpen och le när någon så vill hävda sig själv och yvas och glömma sin fädernesgård i en by i Småland…och nu vill du bli Vår Furstliga Majestäts like. Men om du inte vänder om kan det hända att en fruktansvärt stor olycka kommer över Sverige.”

Otrevligt värre. Men Johan kontrar och besvarar Tsarens brev:

Vi har tagit emot ditt brev och liksom förr lagt märke till med vilken vettlös, simpel sturskhet, med vilka lögner och med vilken nedlåtenhet du närmar dig oss... du skriver så illvilligt att man kunde tro att du är uppfostrad bland bönder eller annat löst folk, som ingenting vet om heder… en ärelös slav, en kristen storlögnare och tyrann är vad du är… Men tro bara inte att vi bönfaller om fred, för det kommer aldrig någonsin att ske…

Mycket riktigt utbröt år 1570 krig, som varade i 25 år.

Resultat: Finland (Sverige) blev större, och det svenska inflytandet i Baltikum ökade. Norra Estland blev svenskt.

Adelns makt ökade under Johan III, de fick fler privilegier och förläningar.

I Europa rådde stor religiös oro i svallen efter reformation och motreformation. Johan (prot.) var ju gift med Katarina (kat.), en inte speciellt lyckad kombination. Deras son Sigismund, uppfostrad i Polen, var katolik, men också tänkt att bli polsk kung. Detta skedde år 1587.År 1593 blev han även kung över Sverige.

Johans bror Karl (prot.) kallade samman rådsmännen och beslutade att den svenske kungen måste vara protestant. Sigismund tvingades under hot om våld och krig att godta detta och konverterade.

Karl var en mycket hård och mäktig hertig. Flera adelsmän allierade sig med Sigismund, som 1598 förde styrkor mot Sverige. Karl var dock beredd och delade ut stora portioner stryk till sin brorson. Sigismunds anhängare straffades även de, mycket hårt. Karl blev kung Karl IX och fortsatte ha ihjäl sina motståndare…

Trots alla dessa stridigheter och bråk började Sverige som nation växa. Intresset att öka det svenska inflytandet blev mer och mer markant, och kom snart att ta sig tydliga uttryck…

Snart så...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar