söndag 13 maj 2012

Nazismen

Detta material (ungefär) finns också på Youtube. Följ bara denna länk!

Få ideologier har orsakat sådant lidande som nazismen. Många jämför den gärna med kommunism, kapitalism eller organiserad religion, men frågan är om denna jämförelse är rättvis, då de tre sistnämnda knappast hade i sin ideologiska grund tanken om utrotande av andra människor. Kanske är diskussionen i sig fåfäng? Att försöka gradera in olika ideologier eller samhällssystem på en ”God mot Ond-skala” kan knappast ses som fruktsamt. Om en diktator har ihjäl tio miljoner, en annan bara tre miljoner, gör det den förre värre än den andre? Och kan vi egentligen tala om en moralisk skillnad, politiskt eller religiöst sett, då det i grunden handlar om folkmord, av den ena eller andra anledningen? Spelar det någon roll om man blir dödad av tyska lägervakter, kommunistiska folkkommissarier, kristna inkvisitorer eller slavägare från den amerikanska södern? Ja, säger många levande, medan de döda, som bekant, håller tyst. Alla miljontals och åter miljontals…

Hur som helst, efter denna dystra inledning, lite bakgrund:

Bakgrund
Under det senare 1800-talet och tidiga 1900-talet hade ett stort antal nationalistiska grupper börjat växa, och en allmänt nationalistisk tendens kunde märkas över hela Europa. Man började söka sitt speciella etniska ursprung, och de flesta hoppades naturligtvis att just deras specifika etniska grupp skulle ha ett storslaget och heroiskt förflutet. För exempelvis italienare och greker var detta ganska lätt att påvisa, det var bara att konsultera arkeologer eller de gamla antika skrifterna. För nordeuropéer var det svårare. Ytters få källor finns kvar, och arkeologin gav inte direkt några bevis för någon gyllene ålder…

Samtidigt som nationalismen växte fram, blev olika esoteriska, ockulta läror mer och mer populära. Helena Blavatsky lanserade teosofin, läran om människans olika rotraser, och kryptohistoriska tankar om Atlantis och andra sjunkna högkulturer togs på största allvar.

I framförallt Tyskland började nationalism och esoterika föras samman, vilket kom att resultera i ariosofin, och en kulturyttring vilken kom att benämnas Völkischer Kultur. Grundtankarna i dessa kan (ytterst kort och förenklat) sammanfattas som följer:

Ariosofi
Teosofin lär att människan har utvecklats och gått under flera gånger, och att mänskligheten därmed under olika eror sett olika ut och haft olika styrkor och svagheter. Under den rådande erans begynnelse, framföddes den ariska rotrasen (den femte av en serie om sju). Långa, blonda supermänniskor, i det närmaste gudomliga, men tyvärr begivna på att beblanda sig med lägre stående ”undermänniskor”. Detta var dessa ”ur-ariers” fall, de blandades upp och degenererade till nutida arier, vars främsta gren var teutonerna eller germanerna (ingen överraskning här eller?).

Flera sällskap med ariosofisk inriktning bildades, vissa med mer, andra med mindre fantasifull inriktning. Ett av dessa var Thulesällskapet, grundat under 1910-talet i München, med sin grund i den betydligt större logebaserade Germanenordern. Thulesällskapet tog sitt namn från det mytiska landet Thule, vilket av rörelsen identifierades som Island. Hit flydde de sista atlantiderna efter att Atlantis sjönk, och dessa var naturligtvis arier. Fantasifullt och spännande, mycket lockande för många på den tiden…

Thulesällskapet. Dåligt kan alltid bli sämre.

Thulesällskapet blir NSDAP
Under 1918 försöker Thulesällskapet locka fler ur arbetarklassen, det har tidigare främst appellerat till medel- och överklassen. Man bildar ett politiskt parti, Deutsche Arbeiterpartei 1919, och redan i september samma år ansluter sig Hitler. Hitler kom snabbt att bli en ledargestalt, och år 1920 omvandlar han DAP till NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Det nybildade partiet var framförallt en politisk organisation, med ytterst lite utrymme för de mer ockulta tankegångarna (dessa fanns dock kvar, och låg i fokus i organisationen SS, styrd och ledd av Heinrich Himmler).

Nazistpartiet
Nazistpartiet kom till makten genom att utnyttja ett demokratiskt rävspel och att spinna på medel- och överklassens rädsla för kommunismen. Vid valet 1932 var partiet visserligen stort, men om socialister och kommunister hade kunnat hålla sams hade de fått majoritet. Nu kunde de inte det, NSDAP däremot lierade sig med några mindre nationalistisk-konservativa partier och fick, på demokratisk väg, makten. Snabbt såg Hitler till att placera nazister på alla betydelsefulla poster, och manövrerade så pass skickligt att han utnämndes till rikskansler. Nu agerade han snabbt. Alla andra partier blev förbjudna, endast medlemmar i NSDAP skulle finnas på maktpositioner. Detta kallas för Hitlers maktövertagande, och skedde 1933. I och med detta upphörde Tyskland att vara en demokrati, nu var det en enpartistat, med Hitler som ensam härskare, han var nu diktator, Führer.

Hitlers politiska modell var starkt influerad av den italienska fascismen. Italien hade sedan 1920-talet styrts av diktatorn Benito Mussolini, som hade utvecklat fascismen som ideologi. Hitler sammanförde Mussolinis läror med ett tydligt rasistiskt budskap. Han ville måla upp bilden av en ständig kamp mellan den ariska rasen och undermänniskorna, vars främsta härförare var judar och kommunister (dessa två grupper var nazisternas huvudfiender). En tydlig vi-och-de-känsla infann sig hos det tyska folket, ivrigt underblåst av det nazistiska propagandaministeriet lett av Joseph Goebbels.

Propagandan spelade en mycket stor roll i det nazistiska Tyskland (och så även i alla totalitära stater…). Allt skulle genomsyras av det nazistiska budskapet: Tidningar, radio, skolböcker och film. En stark censur rådde, och allt som inte överrensstämde med den nazistiska ideologin förbjöds (Entartete Kunst!). I propagandan ingick, förutom rasistiska och anti-kommunistiska slagord, också en påtaglig glorifiering av krig och våld. Den ariske krigaren var det högsta idealet, något alla skulle se upp till och eftersträva. Kvinnans roll var dock inte krigarens, hon skulle hålla sig i hemmet för att föda fram och sköta nya generationer övermänniskor. Tyska kvinnor som var renrasiga och dessutom produktiva kunde få medalj för sina ansträngningar. Barnen förväntades senare gå med i någon av nazisternas ungdomsorganisationer, för att där drillas ideologiskt och fysiskt inför kommande utmaningar…

Adolf Hitler
Ledaren och huvudideologen för allt detta var Adolf Hitler, en man som sedan kriget varit av stort intresse för psykologer, historiker och andra forskare. Ett stort antal böcker har givits ut, där man efter olika modeller försökt kartlägga denne mans sinne. Den stående frågan är hur han blev som han blev, hur kunde denne man locka så stora massor. Why oh why?

Hitler som barn.

Adolf  Hitler föddes 20/4 1889. Hans pappa var tulltjänsteman och hans mamma var köksa. De var inte rika, men hade det hyfsat ställt. Fadern var tämligen brutal och unge Adolf blev ofta misshandlad av sin far, vilket kan ha lett till att han tyckte mycket bättre om sin mor. Han tog aldrig examen, och försökte flera gånger komma in på konstakademien i Wien, men misslyckades. Han hade mycket höga tankar om sin egen konstnärlighet, men dessa delades alltså inte av akademins intagningsnämnd. Han levde några år ett vagabondliv i Wien, och såg sig som en misslyckad människa, ett ouppskattat och missförstått geni. Under denna period kom han i kontakt med antisemitiska och nationalistiska tankar.

Då det första världskriget bröt ut anslöt han sig direkt till den tyska krigsmakten. Han steg till korprals grad och lyckades få järnkorset för tapperhet i strid. Flera av hans högre befäl konstaterade dock att han aldrig skulle bli en ledare…

Efter kriget placerades Hitler i München, och skulle där för den Tyska regeringens räkning spionera på en av de många politiska fraktioner so då florerade i det mycket oroliga och instabila Bayern. Gruppen Hitler skulle kartlägga var DAP, och snart gick han med själv. Nu märktes hans agitatoriska förmåga, och han blev snart partiets stora dragplåster. Fler och fler anslöt sig till partiet, och Hitler steg inom partiet. Snart såg han till att, under närmast kuppartade former, bli ledare för partiet, och döpte då om det till NSDAP. År 1923 var partiet så stort att man försökte sig på en statskupp ”Die Bierhallputsch” (kan stavas så, m, som helt havererade. Hitler greps och dömdes till fängelse, men rättegången blev bara ytterligare en möjlighet för honom att föra fram sitt budskap, och den mycket korta fängelsevistelsen ägnade han sig åt att skriva sitt politiska manifest, ”Mein Kampf” (”Min strid”). Efter detta växer partiet, och även den regelrätta personkulten kring Hitler. Han framställs i propagandan som en frälsargestalt, och man anspelar gärna på gamla legender och myter. Spektakel såsom massmöten och liknande användes av Hitler på ett genomtänkt och fulländat vis, vilket som sagt så småningom ledde till att han kunde gripa makten…

Tyskland under nazisterna
Så fort nazisterna kommit till makten började de förändra samhället. Man skapade jobb (autobahn!) och stärkte ekonomin. Man återupprättade Tyskland och tyskarna, kränkningen i Versailles 1919 tvättades effektivt bort. Helt mot sagda fördrag började man rusta, och mycket snart var den tyska krigsmakten återigen en av de starkaste i världen. För många, många, innebar nazisternas förändringar ett bättre liv, framförallt en tyska medel- och arbetarklassen fick det bättre, åtminstone rent ekonomiskt. Till en början. Sedan blev det som bekant krig, och då blev det genast sämre igen. Alla var dock inte speciellt gynnade av nazismen: Judar, kommunister, romer, handikappade eller helt enkelt alla som inte uppskattade Führern, sågs som samhälls- och rasfiender, och togs om hand effektivt…

Allt skulle bli så otroligt ofattbart mycket värre...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar