torsdag 29 december 2011

Europa expanderar

Ungdomar! Detta inlägg är i väldigt kortfattad form. Sorry för detta, men jag lovar att ni snart skall få mer ordentliga texter av högre litterär kvalitet. Håll ut!

Den europeiska kulturen märks överallt på planeten (typ). I drygt ett halvt millenium har européerna lämnat gamla Europa och rört sig bort över haven.

Varför sökte sig européerna utåt? Först och främst, det var inte vanliga människor som sökte nytt land, det var furstarna.

Dessa ville på alla vis öka sina rikedomar, och därmed sin makt.

Ständiga krig i Europa.

Maktövertaganden genom våld eller giftermål.

Pengar hela tiden nödvändigt för att kunna fortsätta kriga.

Handel med orienten extremt inkomstgivande: Siden, kryddor och lyxvaror. Stora pengar, för oss nästan ofattbara.

Dock ett problem: Det Osmanska riket.

Svårt att handla med jätteproppen Osman i vägen (även om Genua och senare Frankrike fick till ett handelsavtal).

Kunde man nå orienten med en annan väg? Marco Polo hade tagit sig till det mytomspunna Kina, men landvägen, som var mycket farlig och långsam. Att färdas med fartyg var utan tvekan att föredra.

Furstar sponsrade expeditioner till Asien. Columbus åkte fel, men hittade i stället Amerika. Vasco da Gama tog sig runt Afrika och fann en väg till Indien och Sydostasien.

I och med detta öppnade sig nya möjligheter. Man kände till geografin bättre, och visste hur man skulle ta sig till de eftersökta områdena. Nu skulle det göras pengar!

Dock, Osmanerna var starka, de indiska maharadjorna ointresserade av europeiska varor, liksom Kina och Japan. Hur löser man effektivast ett problem? Jo med våld. Funkar det ändå inte? Ta till mer våld!

"Hej, jag heter Columbus och jag är här för att göra era liv fördjävliga!"

Europeiskt våld

Att säga att ett speciellt folk är mer krigiskt till sin natur är felaktigt och rasistiskt.

Däremot visar historien att vissa folk har gång på gång, av olika anledningar, tagit till vapen, vilket naturligtvis medför vissa effekter. Europa är definitivt ett område hemsökt av krig (jämför öarna i södra Stilla havet. Inte ens ett ord för konflikt…), vilket kan ha medfört att européerna utan tvekan har viss vana att spöa skiten ur varandra och andra.

Krig driver fram teknologiska vinningar. Detta gäller även nu. Flera av våra mest använda, vanligaste och mest avancerade uppfinningar är i grunden militära.

Européerna hittade dels på en del egna saker, men framför allt tog man till sig andras idéer och utvecklade och förbättrade dessa: Krut från Kina, metallurgi från araberna, samt åtskilliga andra uppfinningar såsom armborst, stigbyglar, biologisk krigsföring etc. Oftast kom dessa idéer från Asien.

Européerna utvecklade och förbättrade, vilket ledde till att deras vapenteknologi var något bättre än de närmaste konkurrenterna turkarnas, bättre än de flesta asiaters, och mycket bättre än till exempel Amerikas indianer…

Detta i kombination med att det i Europa, på grund av de många krigen, redan fanns en stor mängd yrkeskrigare, samt en vana att snabbt samla nya trupper och snabbt skaffa och frakta stora arméer, ledde till att Europa kom att dominera rent våldsmässigt.

Inte alltid med lätthet, och inte jämt, men generellt…

Man kan ha mycket kul med krut...

Som om detta inte räckte, européerna förde med sig sjukdomar vilka framför allt amerikanerna inte klarade av. Framför allt mässling, smittkoppor och liknande skördade ickeeuropeiska offer, men även vanlig förkylning och influensa visade sig vara dödlig för de människor som européerna stötte på…

Europas befolkning var stor, och tillgångarna ofta orättvist fördelade. Då furstarna ville grunda kolonier var det sällan svårt att få frivilliga. Gick det inte användes straffångar eller religiöst oliktänkande.

De nya kolonierna anpassade sig snabbt till den nya miljön, man lärde sig om nya grödor etc., samt hur de man hade med sig hemifrån kunde växa bättre. Samtidigt kom ständigt nya skepp med folk och förnödenheter hemifrån (inte alltid. Delaware!). Kolonisterna kunde m.a.o behålla sin kultur och sina traditioner, och ofta föra över denna på de koloniserade folken. Detta ofta med stöd av kyrkan. Hedningar kristnades, och kuvades därmed…

Kristendomen kunde också vara ett problem, man får som god kristen inte förslava andra eller slå ihjäl folk…

Två lösningar:

1) Inte förslava, utan frälsa. Endast genom lydnad och hårt arbete kan man rädda sin själ…

2) Det är inte människor man slår ihjäl, utan ett slags människoliknande djur. De pratar ju jättekonstigt, har konstiga kläder, skäller som hundar etc… rasismen har inga gränser.

Lite kristendom gör att folk sköter sig...

Hur som helst, från 1500-talet och framåt pågår en europeisk expansion, och den europeiska dominansen har till ganska nyligen varit nästan total. Vi får se hur det ser ut om ett halvsekel eller så…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar